HeShe Channel
 

婚宴司儀稿 #1


男:Hello, 大家, 我係今晚既司儀, 我叫 (男司儀姓名), 
女:我叫 (女司儀姓名)
男:好多謝各位係百忙之中抽空蒞臨 (新娘姓名) 同 (新郎姓名) 既婚禮. 
女:係呢 ? 你知唔知兩位新人拍咗幾耐拖呢 ? 
男:唔經唔覺,佢地已經拍左拖好幾年嫁啦. 
女:嘩! 終於都等到今日既大日子啦. 咁你又知唔知佢地係點樣相識既呢 ? 
男:唔 ... 我都係知D 唔知D 喎…… 
女:不如我地依家一齊睇下佢地由細到大,相識到結婚既片段先, 陣間再話你知啦. 
男/女:一齊去片 ... 
(播片)
女:真係好幸福呀 ! 我地就以熱烈既掌聲歡迎一對新人進場啦 ! 
(拍手) 
(進場) (放花炮) 
(新人上台) 
男:(請一對新人在台上就坐。)
* 新人到台前坐下
女:請張律師到台上主持婚禮. 
男:請雙方的主婚人到台前証婚。 
*這時可能由張律師主持,司儀在旁留意情況,按情況說話。當儀式完畢,叫會眾鼓掌。要求新郎親吻新娘。 
女:有請一對新人進行一個簡單而隆重既切餅儀式 ! 
(切餅) 

男:有請一對新人合巹交杯. 
(合巹交杯) 

男:又到新郎錫啖新娘既時間啦, 大家比D 掌聲鼓勵對新人啦. 
女:對新人好似無咩反應喎, 大家比D 再熱烈D 既掌聲鼓勵啦. 
女:我唸, 一對新人而家一定心情澎湃,我地請(新郎姓名)講下心裡感受吧
男:好感動呀 , (新郎姓名)一定會係一個好老公呀. 
女:(新娘姓名) 都會係一個好太太即
女:好啦唔阻大家咁多時間啦, 有請一對新人就坐, 各位來賓可以享用晚宴. 
-------------------------------------------------------------------------------- 

男:見到我地出場, 就知係玩遊戲既時間啦. (女司儀姓名), 麻煩你解釋一下 . 
女:( 解釋遊戲) 
男:有請一對新人再次上台 ... 
........ 
男:好啦, 請各位繼續享用晚宴.

(往後可按需要進行玩新人遊戲或抽獎)

(只供參考,如不合用,司儀可以自行決定)